ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

У «республіці» розпочався черговий бум обіцянок із боку «влади». Зрозуміло, «все – для народу» і попереду вже маячить те «світле майбутнє», до якого «семимильними кроками, незважаючи на воєнні дії», йде  «республіка».

Тільки вірить цьому вже мало хто. З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку. Вибачте на своїй території. Щойно хтось із них наблизиться до кордону зі справжньою росією, їм одразу показують, що не такі вони громадяни, як їм мріялося.

І при в'їзді до «ДНР», і при виїзді з неї всі без винятку підпадають під ретельну перевірку документів та мобільних пристроїв. На кордоні, який після «приєднання» прийнято називати пропускним пунктом, люди чекають від двох до п'яти годин. Залежно від пасажиропотоку. Чим більше людей у цей день зібралося на кордоні, тим більше часу займає перевірка. Хоча, як зауважили «нові росіяни», складається враження, що представники спецслужб не дуже поспішають. Тому що їхнє основне завдання – ретельніше перевірити, а не швидше пропустити.

Місто загрузло у смітті і дорогами постійно течуть стічні смердючі води. Щоб якось пояснити ситуацію, що склалася, по телевізору розповіли, чому центральними вулицями «столиці» щури бігають, а на деревах висять поліетиленові пакети. Виявляється, справа у низькій заробітній платі працівників сфери ЖКГ. І щоб місто знову засяяло чистотою, треба, мовляв, підняти тарифи на послуги, що дозволить підняти рівень оплати праці працівникам комунального господарства. Комуналка в результаті подорожчала майже втричі, а зарплати у працівників ЖКГ залишилися практично на колишньому рівні. Фахівців не вистачає, як і раніше, і ситуація не змінилася ні з вивезенням сміття, ні з прибиранням прибудинкової території, ні з ремонтом комунікаційних систем.

Молодшому медперсоналу також обіцяли підняти зарплатню. Може, думали, щойно оголосять про «істотне» підвищення, так наступного дня черги утворяться під лікарнями та поліклініками. Але народ у Донецьку недовірливий, не поспішає вірити обіцянкам. Тому проблема у медустановах залишається на колишньому – критичному рівні. Як, зрештою, і зарплати медсестер.

Водії міського транспорту теж довго чекали на обіцяне підвищення зарплат. Не витримали зухвалого обдурювання і один за одним почали звільнятися з АТП. Не допомогла навіть закинута качка про те, що на вакантні місця їдуть водії з Ростовської області, яким платитимуть зарплати, як космонавтам. За фактом сьогодні у Донецьку на рейс виходить у два рази менше автобусів, ніж торік. Не кажучи вже про період до червня 2014-го, коли донеччани за рідкісним винятком стояли на зупинці в очікуванні свого автобуса понад 10 хвилин.

Ціни на продукти знижуються тільки в сюжетах новин. Там же розповідають і про якісь рейди з моніторингу цін. Так би мовити – тримають під контролем питання, щоб недобросовісні підприємці не надумалися наживатися за рахунок народу. Мабуть, хочуть таким чином, щоб місцеве населення повірило в те, що роздрібні ціни на більшість товарів точно такі, як у Ростові, та умов «Меморандуму» дотримуються.

Нагадаю, у січні поточного року «уряд республіки», враховуючи стогнання донеччан про захмарні ціни, підписав з учасниками ринку певну угоду про стабілізацію цін на окремі види товарів та пообіцяв тримати їхню вартість на рівні середніх цін по Ростовській області. Але ті, хто в якихось справах опиняються в Ростові, стверджують, що це мерзенний обман.

Однак «влада» не соромиться рапортувати про те, як піклується про добробут свого народу і пишуть, що деякі продукти харчування в «народній» навіть дешевші, ніж в інших регіонах Росії. У приклад наводять вартість ковбасних та макаронних виробів, борошна пшеничного, сметани та сирів твердих, напівтвердих та м'яких, які за їхніми словами на 10-25% дешевші, ніж у Ростовській області. Звичайно, одним днем нереально забігти до найближчого супермаркету та з'їздити до Ростова, щоб зрозуміти, наскільки це відповідає дійсності. Але щось мені підказує, що і тут «правителі» лукавлять.

Водою обіцяли забезпечити. Скільки репортажів зняли про копання водоводу «Дон-Донбас», який то у квітні минулого року планували запустити, то у вересні вивести на повну потужність. За фактом ситуація трохи покращилася – воду дають вже щодня. Щоправда не у всіх районах. І не цілодобово, і досить сумнівної якості. Тож за великим рахунком – знову обман.

А як же пенсіонери чекали на перерахунок пенсій! Їм наобіцяли, що мінімальні виплати будуть «гідними». Бігали вони з папірцями по всіх інстанціях, вистоювали багатогодинні черги, а в результаті отримали аж 18 тисяч карбованців за наявності повного страхового стажу. Сміх та й годі. Бо у Донецьку на ці гроші гідно прожити місяць точно не вийде. А якщо ще захворіти доведеться, то грошей вистачить хіба що на аспірин із валідолом.

Але, мабуть, втомився МММ-ник Пушилін розмінюватися на дрібниці. Вирішив замахнутися на більш грандіозні обіцянки. І почав розповідати народу про створення на території «ДНР», тобто у зоні воєнних дій – вільної економічної зони. Мовляв, сам Путін у червні минулого року підписав федеральний закон, згідно з яким на захоплених територіях (вони ж «звільнені») створюється ВЕЗ із особливим режимом підприємницької діяльності. Тобто вони стають більш привабливими для ведення бізнесу через пільгове оподаткування. І якщо вірити Пушиліну, то інвестори вже у чергу вишикувалися. За його словами, лише за останні три тижні на інвестиційному порталі «Фонд розвитку територій» кількість зареєстрованих юросіб зросла на 36 і вже становить 243.

«Обсяг запланованих інвестицій становить понад 11 мільярдів рублів, а кількість робочих місць, що створюються – 3604. У реалізації проєктів плануємо задіяти 18 700 працівників», – повідомив «глава» представникам регіональних ЗМІ, які відразу ж поділилися цією радісною новиною з народом.

Пишуть, що інвестори вкладатимуть гроші у будівництво нових підприємств. Але у якій сфері планується створення нових робочих місць – не уточнюють. Може, завод зі збирання космічних об'єктів збудують чи щось на кшталт Силіконової долини? Де збираються набрати заявлену кількість робочих рук, враховуючи кадровий голод, який рік у рік у «республіці» лише посилюється, також не повідомляють. Ну хіба якщо вирішити це питання за рахунок бурятів, чувашів та інших представників малих народностей росії. Вони точно справляться з покладеною на них місією і зроблять посильний внесок у розвиток регіону.

Зрозуміло, більшість донеччан не тямить, що за звір такий – ця ВЕЗ. Ба більше, що за Януковича в Донецьку, пригадується, вже була якась ВЕЗ, тільки ніхто поліпшення свого життя від неї не відчув. Ну, а здатні думати, чітко усвідомлюють, що жодної чесної конкуренції у сірій зоні не може бути і пільги будуть виключно для «своїх». Та й які виробництва під обстрілами? Все знову зведеться до «розпилу» та «допилу» того, що працювало до приходу росії.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті